Gottorperne - Slangen udi Danmarks Barm

Günderoths Fattigstiftelse fra 1731. Foto: Jan
   

I 2021 er det 300 år siden, at det lykkedes den dansk-norske konge at få inkorporeret de gottorpske dele af hertugdømmet Slesvig under Kronen. Forinden havde en by som Aabenraa været tvangsbesat af danske tropper i otte år som afslutning på 177 års gottorpsk styre.

Denne byvandring tager sin begyndelse 27. april 1661, hvor hertug Christian Albrecht af Slesvig-Holsten-Gottorp lader sig hylde på Brundlund Slot af borgmester, byråd, præsteskab og notabiliteter i rigets nordligste residensby. Vi følger de ledende familier von Saldern og von Günderoth, som har efterladt os en række smukke bygninger, og jeg fortæller om den danske kongemagts forsøg på at gøre en ende på den gottorpske stat.

Fortællingen slutter ikke i 1721, for Gottorperne kommer til magten som Zarfamilie i Rusland og vil have det tabte tilbage gennem krig. Først i 1773 lykkes det med den i Aabenraa-fødte Caspar von Saldern som mægler at opnå et mageskifte med Rusland, som løser det gottorpske spørgsmål og skaber den dansk-tysk-norske helstat.

Informationer

Varighed
2 timer
Type turforslag
Byvandring
Land opgaven foregår i
Danmark
primært i byen
Aabenraa
Kunder har sagt om turen
Man forstår, at Gottorperne ikke blot er regionalhistorie for det dansk-tyske grænseland, men er en del af verdenshistorien i kraft af forgreningen til den russiske zarfamilie. Spændende at få det rullet op i den gottorpske by Aabenraas gamle gader.
Længde i km
3
Minimum antal deltagere
1
Maximum antal deltagere
55
Book eget tidspunktPris pr. gruppe fra DKK Se priser

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!