Vejrkrigen i Grønland 1942-44. Foredrag v/ Tilo
Vejrkrigen i Grønland 1942-44: De tyske vejrstationer og den danske Slædepatrulje
I Grønland udspillede der sig under 2. Verdenskrig en kamp om vejrobservationer. Den danske Slædepatrulje kunne i årene 1942-44 afsløre to hemmelige, tyske vejrstationer på landets ubeboede nordøstkyst, hvorefter der udfoldede sig en mini-krig. Vi går på opdagelsesrejse på de originale lokaliteter og i deltagernes dagbøger på begge sider af frontlinjen.
Det mennesketomme Nordøst-Grønland blev under 2. Verdenskrig skueplads for en række militære sammenstød. Tyske, meteorologiske ekspeditioner, udsendt af værnemagten, forsøgte løbende at oprette hemmelige vejrstationer på den langstrakte, ubeboede kyst. Ikke alle af disse ekspeditioner havde succes, men for to af dem lykkedes det faktisk at slå sig ubemærket ned på kysten og hen over en hel vinter at sende værdifulde vejrobservationer hjem.
Tyskernes aktiviteter i Grønland blev dog modarbejdet af Nordøstgrønlands Slædepatrulje, en lille forsvarsstyrke på ti-tolv mand under dansk ledelse - og i øvrigt forgængeren til Siriuspatruljen, som stadigvæk i dag hævder den danske suverænitet i disse fjerne egne.
Men hvad var det for en slags mennesker, der blev sendt ud og skulle slås i Højarktis og hvordan bar de sig ad?
I 2008 og 2010 har to forskere fra Nationalmuseet (arkæolog den ene og undertegnede historiker den anden) besøgt de steder i Nordøstgrønland, hvor sammenstødene mellem Slædepatruljen og de tyske vejrobservatører har udspillet sig. Ruinerne efter de tyske og danske overvintringsstationer ligger stadigvæk tilbage i det højarktiske landskab, og har vist sig at være ganske exceptionelt velbevarede. I samspil med de bevarede skriftlige kilder, herunder danske og tyske dagbøger, rapporter, telegrammer med mere, fortæller disse ruiner en hel masse om krigens dagligdag i Højarktis.
I foredraget vil vi lære de danskere og tyskere at kende, der tilbragte to vintre i Nordøst-Grønland (1942-44). Deres hverdag gik typisk med ganske almindelige og monotone vejrobservationer, men ligeså snart de fjendtlige parter blev opmærksomme på hinanden, udfoldede der sig et bogstaveligt kat-og-mus-spil i de vidtstrakte nordøstgrønlandske fjorde. Og selv om danskere og tyskere arbejdede på hver sin side af krigens frontlinjer, så vil vi se, at nogle af dem faktisk kom ganske fint ud af det med hinanden - vel at mærke først, når de var holdt op med at skyde på hinanden.
Jeg vil vise en masse billeder af de fund, som vi registrerede på de originale lokaliteter i Nordøstgrønland 2008 og 2010, så vi sammen kan mærke historiens vingesus i de fantastiske højarktiske omgivelser!