Østjylland og Mols, militærhistorie og militære hemmeligheder

Kalø Slotsruin, Hestehave Skov. Foto: Old Dane

Østjylland og Mols, militærhistorie og militære hemmeligheder fra de Slesvigske Krige til den Kolde Krig.

Tag med på guidet bustur i noget af Danmarks smukkeste natur og kultur, hvor jeg giver spændende beretninger om Danmarks historie set med militære briller.

Østjylland og Mols rummer noget af Danmarks smukkeste natur, som er skabt i istiden med bløde bakker og fantastiske udsigter over byer, land og vand.

Vi begynder syd for Aarhus ved Moesgård, hvor man kan se en mindesten for to faldne tyske soldater fra Preussens 1. besættelse af Jylland i maj 1849, som en følge af 1. Slesvigske Krig 1848-50. Området giver et godt indtryk af den naturlige frontlinie som styrkerne i krigen benyttede sig af.

Samtidig kan vi beundre den flotte natur omkring herregården Moesgård og selvfølgelig opleve det nye Moesgård Museums omgivelser. Herfra går turen til Aarhus. Vi kommer dog lige forbi en militær hemmelighed, bunkeren på Oddervej i Aarhus, som fortsat er i brug for søværnet.

Vi skal se mindestenen for rytterslaget ved Randersvej. Den 31. maj 1849 gjorde prøjserne her et udfald mod General Ryes styrker, som var trukket tilbage nord for byen. Heldigvis tabte prøjserne slaget og trak sig tilbage syd for Aarhus igen.

Der er også mulighed for at se byens nye kultur-ikoner; Dokk 1, hovedbiblioteket og Aarhus Ø, den nye havneby med moderne spændende arkitektur.

Herfra ad de smukke veje til Mols, næsten ad den samme rute som General Rye fulgte til Helgenæs. Vi kommer forbi den maleriske Kalø Slotsruin og videre til Ryes Skanser ved Draget, som er en smal tange til Helgenæs. Her blev General Ryes brigade udskibet og sejlet til Fredericia, hvor den deltog i udfaldet fra Fredericia natten mellem den 5.-6. juli 1849 og vandt et af de strategisk, bedst, førte felttog i Danmarkshistorien, men som desværre også gav grundlag for stort, nationalt, overmod frem mod den skæbnesvangre krig i 1864. I området oplever vi de smukkeste udsigter til både Kalø Vig og Ebeltoft Vig.

Vi drager videre til Femmøller Strand med endnu en militær hemmelighed; Nato-molen og den jyske olie-pipeline. Her ligger dog også et meget stort fredeligt sommerhusområde, som blev påbegyndt allerede i 1923 af arkitekt, byplanlægger og kunstner Egil Fischer.

Vi ender i Ebeltoft med fregatten Jylland, som deltog i slaget mod den østrigske flåde ved Helgoland den 9. maj som en del af den 2. Slesvigske Krig i 1864. Ebeltoft har også andre seværdigheder; et glasmuseum og en gåtur ad den gamle hovedgade er hyggelige oplevelser i den gamle købstad med bevarede bymiljøer helt tilbage fra slutningen af 1600-tallet. 

Der vil være mulighed for at aftale forplejning både frokost, kaffe m/kage og aftensmad.

Informationer

Varighed
6 timer
Type turforslag
Bus- eller bil - med stop på turen
Land opgaven foregår i
Danmark
primært i dette område
Østjylland
Entré eller andre udgifter
Ja
Hvortil skal der betales entre/ekstraudgift
Moesgård Museum, Fregatten Jylland
Længde i km
70
Tillæg for forplejning
Ja
Minimum antal deltagere
1
Maximum antal deltagere
50
Book eget tidspunktPris pr. gruppe fra DKK

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!