Oplev verdensarkitektur og kunst - i Birk ved Herning

Carl-Hennig Pedersen & Else Alfelt Museum
     

En lystvandring med arkitektur og kunst i Birk Centerpark ved Herning.

Det stort anlagte område starter med en skjortefabrik og nogle skoler. Fra 1960erne og frem, og takket være blandt andet den uortodokse og visionære skjortefabrikant Aage Damgaard og et byråd med gå-på-mod, kom der kunst og verdensarkitektur i og omkring Herning.

Lad os besøge Birk i udkanten af Herning for at se på og bevæge os i landskabsarkitekten Carl Th. Sørensens masterplan for skjortefabrikken Angli, skulpturparken og De Geometriske Haver.

Skulpturparkens 36 skulpturer er overvejende lavet af danske kunstnere som Robert Jacobsen, Svend Wiig Hansen og Sven Dalsgaard.

De Geometriske Haver er landskabskunst med 8 meter høje bøgehække bygget op omkring et princip om "enkelhedens kompleksitet". Haverne er både en harmonisk struktur og en labyrintisk oplevelse.

Den ligeledes runde skjortefabrik Angli har en 220 meter lang indre gård, dekoreret med keramiske fliser af Carl-Henning Pedersen. Og mere rundt og mere Carl-Henning Pedersen, nu på ydersiden af nok en rund form, nemlig Carl-Henning Pedersen & Else Ahlfelt museet. Lige overfor ligger HEART, der er kunstmuseum - og selvfølgelig ligner arkitekturen en foldet skjorte, da museet er skabt til at huse skjortefabrikantens kunstsamling.

400 meter fra HEART tårner Ingvar Cronhammers "Elia" sig op. Den gigantiske stålskulptur er med en diameter på 60 meter og 32 meter til toppen Nordeuropas største. Elia er forsynet med 4 søjler og en gasbrænder, der fra tid til anden "spyr ild". Vi kan bestige den i løb eller i sindig gang - trappetrinene er cirka dobbelt så høje som normalt. Da Elia har lynspir på toppen, fungerer skulpturen som spektakulær lynafleder i tordenvejr - og da er der adgang forbudt.

Jørgen Utzon (ham med Operahuset i Sydney, forstås) har også bygget den skønneste "prøve" på en påtænkt eksport- og designskole. Og Henning Larsens Tegnestue er repræsenteret med Handels- og Ingeniørhøjskolen fra 1995.

Har I lyst til mere, kan det være en idé at fortsætte på Carl-Henning Pedersen & Else Ahlfelt museet og HEART, enten på egen hånd eller med en af museets guider. Naturelskerne kan tage en af de mange vandre- og cykelruter i Knudmosen.

Informationer

Varighed
2 timer
Type turforslag
Byvandring
Land opgaven foregår i
Danmark
primært i byen
Herning
Entré eller andre udgifter
Ja
Hvortil skal der betales entre/ekstraudgift
Museerne
Længde i km
2
Minimum antal deltagere
1
Maximum antal deltagere
25
Book eget tidspunktPris pr. gruppe fra DKK Se priser

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!