Churchill-gruppen

Churchill-gruppen var en dansk modstandsgruppe, som var aktiv i perioden 1941-1942 i Aalborg-området. Gruppen havde en undergruppe i Brønderslev.

Churchill-gruppen blev dannet af en gruppe drenge i alderen 14-17 år, som alle var elever på Aalborg Katedralskole. Drengene ønskede at gøre op med den danske samarbejdspolitik og være aktive i den danske modstandsbevægelse mod den tyske besættelsesmagt.

I starten kan gruppens arbejde klassificeres som en mellemting mellem drengestreger og hærværk, da de hovedsagelig lavede hærværk på tyske skilte og biler, samt hos danske værnemagere. Senere blev deres arbejde mere alvorligt, da de begyndte at uddele hjemmelavede løbesedler med anti-tyske budskaber og foretog ildspåsættelser af blandt andet tyske jernbanevogne. Herudover stjal gruppens medlemmer våben fra de tyske soldater, når de havde efterladt deres frakker og pistoler i garderoben på byens konditorier.

Churchill-gruppen havde ambitioner om at starte flere mindre grupper i andre byer. Dette lykkedes i Brønderslev, hvor tre unge mænd i alderen 20-26 år dannede en undergruppe og ligeledes foretog sabotage mod den tyske besættelsesmagt.

Kort før Churchill-gruppen blev arresteret, talte den ca. 20 medlemmer og var i besiddelse af mange tyske våben. Churchill-gruppens medlemmer blev arresteret af det danske politi 8. maj 1942.

De fleste af gruppens medlemmer afsonede deres straf i Nyborg Statsfængsel under lempelige forhold, hvor de blandt andet fik tilladelse til at færdiggøre deres uddannelse.

Churchill-gruppen | Guide | Book: +45 41562859

Turforslag der også handler om Churchill-gruppen

 

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!