Dammestenen
Damestenen, Dammestenen, Hesselagerstenen - de er alle een og samme sten: Danmarks største kampesten.
Officielt er navnet Dammestenen, men stenen omtales af mange danskere som Damestenen. Dammestenen ligger i nærheden af landsbyen Hesselager på Fyn. Den har et rumfang på ca. 370 m3 og vejer 1.000 ton. Dammestenen ligger delvist nedgravet, den er ca. 10 m høj med en omkreds på 45.8 m.
Dammestenen blev udgravet i 1843. Stenen er nævnt i den danske teolog Erik Pontoppidans to-bindsværk: Den Danske Atlas fra 1763-64.
I dag mener man, at stenen under istiden er kommet med en gletscher fra Baltikum. Stenen satte sig fast i jordbunden på Fyn, og da gletscheren vandrede videre hen over stenen, efterlod den friktionsstriber, der kan ses i dag.
Der er knyttet mange sagn og myter til Dammestenen. De varierer fra egn til egn, men den mest populære fortælling handler om en jætte eller en heks, der blev træt af klokke-ringningen fra Svindinge Kirke og brugte sit strømpebånd til at kaste stenen fra Langeland i retning af kirken. En engel reddede kirken fra at blive ramt af stenen ved at sætte en fod på, så den landede lidt uden for Hesselager. Også englens fodaftryk kan i dag ses på stenen.