Ejderpolitikken

Ejderpolitikken er betegnelsen for den nationalliberale politik, der blev ført i Danmark fra ca. 1840 med politikeren Orla Lehmann som frontfigur.

Floden Ejderen danner grænsen mellem Slesvig og Holsten. Hovedformålet for Ejderpolitikken var at få afgrænset den danske stat til floden Ejderen, der blev anset som en naturlig grænse mellem Danmark og Tyskland. Herfra stammer sloganet "Danmark til Ejderen".

Slesvig, Holsten og Lauenborg blev stridspunkter i sagen om den danske grænsedragning. Kongen og de konservative var imod de nationalliberale ønsker. De ville gerne bevare Helstaten.

I 1863 blev Ejderpolitikken presset igennem, og krigen i 1864 blev en realitet. Danmark tabte krigen og mistede alle hertugdømmerne, og reelt havde Ejderpolitikken dermed hjulpet Bismarck til at samle Tyskland til én nation. 

Spørgsmålet om den sønderjyske grænsedragning har gennem tiden været genstand for mange uenigheder, krige og kriser - senest i 1920, hvor spørgsmålet om Danmarks grænsedragning udløste Påskekrisen.

Turforslag der også handler om Ejderpolitikken

 

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!