Kongemose-kulturen
Kongemose-kulturen er en del af den mellemste jægerstenalder i Danmark fra ca. 6.800-5.400 f.v.t. Kongemose-kulturen er opkaldt efter fund fra Kongemosen i Vestsjælland.
Kongemose-kulturen var en udpræget jagt- og fiskerikultur. I Kongemose-tiden forvandlede Danmark sig fra at være et sammenhængende fastland til et hav med masser af mindre øer. Skove blev erstattet af hav, og denne drastiske ændring af klimaet og geografien påvirkede stenalderkulturen i den mellemste periode af jægerstenalderen. Jagt i skovområder blev udskiftet med jagt på dyr i havet.
Kongemose-bopladser er ofte blevet fundet under vand, fordi havet gradvist opslugte kystområderne i perioden ca. 7.000-3.500 f.v.t.
Kongemose-kulturen har også været kaldt Gammel kystkultur på grund af fund fra en boplads ved Klampenborg Fjord i 1927. Men navnet blev ændret med fundet af den store boplads ved Kongemose i Vestsjælland i 1952.
Kongemose-kulturen kommer efter Maglemosefolket
Læs mere om Kongemosefolket i Jørgen Jensens spændende bog, The Prehistory of Denmark, en engelsksproget bog om Danmarks oldtid. Køb The Prehistory of Denmark hos: CDON eller Amazon |