Pengegris
En pengegris er en sparebøsse, der er formet som en gris.
Traditionen med at lære børn værdien af penge og sparsommelighed ved at give dem en sparebøsse, eller en pengeboks, kan spores helt tilbage til de gamle grækere og romere. Udformingen af sparebøssen skiftede med tiden fra at være en slags kasse med en sprække i låget, til at have mange forskellige udformninger, både som dyr og bygninger.
I Europa, specielt i Tyskland og Holland, blev det populært at forme sparebøsserne som en gris omkring slutningen af 1700-tallet. Disse blev ofte givet i gave nytårsaften. Herfra har traditionen sandsynligvis spredt sig til England og USA. Der blev også brugt griseformede sparebøsser i Asien helt tilbage i 1400-tallet.
Grisen formodes at være forbundet med frugtbarhed og nøjsommelighed, og en forklaring på den populære udformning mener nogle kan findes i, at grisen ofte fungerede som en langvarig investering for familier på landet. Grisen blev fodret med rester, og kunne, når den var blevet stor nok, sælges til rigere familier. De indbragte penge kunne bruges til at købe billig mad for.
Før i tiden var det nødvendigt at slå sparegrisen i stykker for at få adgang til de penge, der lå inde i den. I dag har de fleste sparebøsser et hul i bunden, sådan at man kan tømme dem, uden at slå dem i stykker.
H.C. Andersen skrev i 1854 et eventyr, der hedder "Pengegrisen". I eventyret bliver pengegrisen brugt som symbol på fødsel og død - eller livets karussel. Den fyldte pengegris har tjent sit formål i livet og bliver knust for at ejeren kan få adgang til pengene. Derefter bliver den erstattet med en ny tom pengegris.