la Cour, Poul

Poul la Cour (1846-1908) var en dansk fysiker, opfinder, højskolelærer og ildsjæl, der fik tilnavnet Danmarks Edison. Poul la Cour var en foregangsmand i udviklingen af lokale vindmøller, der kunne producere el.

Poul la Cour skrev i 1869 magisterkonferens i den nye videnskab meteorologi, og fik universitetets sølvmedalje for sin afhandling. Da Meteorologisk Institut blev oprettet i 1872, blev han ansat som vicedirektør.

Poul la Cour brugte så meget tid på opfindelser, bl.a. i forbindelse med det nye medie telegrafen, at han forsømte sit job på Meteorologisk Institut og var tæt på at ruinere sin familie, da han selv financierede eksperimenterne bag hans opfindelser.

I 1878 tilbød forstanderen på Askov Højskole ham en lærerstilling, da der skulle udvides med undervisning i naturvidenskab. Hans hustru, der var tidligere elev på Askov Højskole, opfordrede ham til at tage imod stillingen.

For Poul la Cour var det en ideel platform, hvor han kunne kombinere sin viden, lyst til formidling, opfinderlyst og sociale engagement.

På Askov Højskole underviste han landlige elektrikere. Ideen med de landlige elektrikere var at holde folk på landet og derved forbedre vilkårene på landet, da industrialiseringen lokkede langt flere ind til fabrikkerne end der reelt var brug for.

Internationalt set blev Poul la Cour mest kendt for sine banebrydende forsøg med vindmøllemodeller i små vindtunneller. På basis af disse forsøg skrev han "Forsøgsmøllen", der i en snes år var en international grundbog om vindmøller. Målt i forhold til datidens traditionelle gårdmøller kunne hans ideal-mølle lave tre gange så megen energi med samme vingelængde.

I 1894 blev han titulær professor og i 1902 blev Poul la Cour slået til Ridder af Dannebrog.

I 1903 var Poul la Cour medstifter af Dansk Vindelektricitets Selskab, der med tidsskrifter, konsulenttjeneste og Askov-uddannede landlige elektrikere blev hovedkraften bag den tidlige elektrificering af danske landdistrikter. Endvidere blev han i 1907 udnævnt til Elektricitetskommissionens første formand.

Han ligger begravet på Askov Valgmenighedskirkes kirkegård, den valgmenighed, han var initiativtager til og hvis kirke, han var aktiv medvirkende til at få bygget.

Poul la Cour | Guide | Book: +45 41562859

Turforslag der også handler om la Cour, Poul

 

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!