Store Nordiske Krig, den

Den Store Nordiske Krig blev udkæmpet fra 1700 til 1721. Den Store Nordiske Krig var kulminationen på en gammel, ofte voldelig, strid mellem Danmark-Norge og Sverige om magten i Norden.

Mange andre europæiske lande deltog i kamphandlingerne i Den Store Nordiske Krig med jævne mellemrum.

Sverige havde gennem hele 1600-tallet opbygget et stort imperium og indlemmet det meste af Baltikum og en del af det nuværende Rusland. Østersøen var derfor på svenske hænder og Sverige var en regional stormagt. Det så Danmark-Norge, Polen og Rusland gerne komme til en ende. Men lande som Storbritannien og den svenske satellit-stat Holsten-Gottorp var imod dette.

Med dette kludetæppe af stormagter og andre europæiske landes politiske ambitioner, skiftede landene alliancer på kryds og tværs eller sluttede kortvarig fred med hinanden. Sverige og Rusland kæmpede dog mod hinanden i 21 år.

Danmark-Norge var blandt de oprindelige lande, der gik i krig mod Sverige i år 1700, men røg ud i første omgang. Danmark-Norge kom først ind i krigen igen 9 år senere og var derfra med hele vejen til freden i 1720.

Den svenske krigerkonge, Karl 12., var drivkraften bag det magtfulde svenske militær. Ved hans død i 1718 mistede Sverige sit eneste symbol på at fortsætte krigen. Sverige havde ført krig i 21 år, en krig der havde udpint befolkningen, da mange døde af sygdom og utallige mænd var udtaget til soldater til de mange togter rundt om i Central-, Nord- og Østeuropa.

Sverige mistede sin regionale stormagtsposition, som overgik til Rusland. Ligeledes mistede Polen sin status som stormagt til Rusland og Prøjsen.

For Danmark-Norge var udbyttet en blandet fornøjelse. Frederik 4. havde fået fjernet bekymringen om en svensk invasion fra syd, da Holsten-Gottorp blev underlagt Danmark og de mistede deres slesvigske besiddelser. Men Danmark-Norge genvandt hverken Skånelandene eller de norske områder, som var tabt til Sverige i midten af 1600-tallet.

Den Store Nordiske Krig var den sidste krig mellem Danmark-Norge og Sverige.

Turforslag der også handler om Store Nordiske Krig, den

 

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!