Gønge, Svend Poulsen

Svend Poulsen (ca. 1610-79), med tilnavnet Gønge, var officer i den danske hær under svenskekrigene. Han var leder af de danske modstandsfolk, kendt som "Snaphanerne".

Det præcise fødselsår er ukendt, men sættes normalt til 1610, ud fra Svend Poulsens deltagelse i Trediveårskrigen i 1625. På det tidspunkt har Svend Poulsen været omkring 15 år. 

Han er født i Gønge herred, som ligger mellem Skåne og Halland. På dette tidspunkt var Skåle stadig en del af Danmark og fungerede som grænseland mellem Danmark og Sverige.

Svend Poulsen deltog i Torstenssonkrigen fra 1643-1645. Derefter blev han gift og levede som almindelige borger. Halland blev dog svensk i forbindelse med afslutningen på Torstenssonskrigen, så Svend Poulsen levede i disse år under svensk styre.

Da krigen mellem Danmark og Sverge brød ud igen i 1657, var Svend Poulsen kaptajn i den danske hær. De efterfølgende år var han leder af den danske modstand på Sydsjælland. Svend Poulsens danske modstandsmænd blev kaldt "snaphanerne".  Efter krigen blev Svend Poulsen belønnet af den danske konge og fik tildelt Lundbygård på Sydsjælland.

Svend Poulsen deltog også i Skånske krig, hvor han blev udnævnt til major. Det var under denne krig at tilnavnet "Gønge" første gang dukkede op.

Gøngehøvdingen er titlen på en bog af Carit Etlar, som i 1992 blev inspirationskilde til en dansk tv-serie af samme navn.

Svend Poulsen Gønge (th.)|Guide | Book: +45 41562859

Turforslag der også handler om Gønge, Svend Poulsen

 

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!