Tragtbægerkulturen
Tragtbægerkulturen var en del af den danske Bondestenalder fra ca. 3.950 f.kr. Kulturen er opkaldt efter sin tragtbæger keramik.
Trægtbægerkulturen opstod som en glidende overgang fra Ertebølletid, da kulturen ændrede sig grundet Den Store Landnam i 3.200-2.800 f.v.t. Med introduktionen af landbrug ændrede kulturen og folkets levevilkår sig. Det synlige resultat af ændringerne var nye hustyper, grave og keramikformer.
Tragtbægerkulturen eksisterede over en lang periode indtil Bronzealderen og kulturen inddeles i flere perioder alt efter fundsted i Danmark.
Tragtbægerkulturen var jordbrugere med agerbrug og husdyrhold. Svedjebrug blev anvendt intensivt, hvilket ændrede landets udseende. Urskov blev fældet, og der blev anlagt marker til kvæg og korn. Mennesker boede i langhuse og begravede deres afdøde i megalitgrave, som dysser og jættestuer.
Deres primære råstof til redskaber var flint og sten, men ler til keramik blev anvendt i forbindelse med køkkengrej som gryder og kultgenstande, offergaver i form af bægre og kar.
Efter Tragtbægerkulturen kom Bronzealderen