Hellesen, Wilhelm

Frederik Louis Wilhelm Hellesen (1836-92) fra Kalundborg opfandt et af de første tørbatterier i 1887. Han er bedst kendt som Wilhelm Hellesen.

Som barn fik Wilhelm Hellesen tuberkulose, og derfor tilbragte han en stor del af sine barndomsår på kursteder i det sydlige Europa, hvor skolegangen ikke var kontinuerlig. Wilhelm Hellesen havde en stor interesse i elektronik, men var ikke stærk nok til at studere. Hans far skaffede ham derfor arbejde smørkøbmand.

Wilhelm Hellesen var amatøropfinder i sin fritid og eksperimentere bl.a. med batterier. Datidens batterier var våde og tunge, og blev nemt urene. Hellesens eksperimenter gik ud på at blande væsken i batteriet med et materiale, der var let og samtidig førte signalerne uhindret gennem batteriet. Løsningen blev hvedemel.

Det nyopfundne tør-batteri gjorde det meget lettere at transportere batterier, da hvedemelet erstattede en stor del af den tunge væske. 

I 1887 åbnede Hellesen en fabrik for at producere tørbatterier. Efter to år trådte Valdemar Ludvigsen til. Ludvigsen var en dygtig sælger med forstand på teknik, og batterierne blev meget hurtigt en kæmpe international succes med fabrikker i Berlin, London og Wien. Fabrikkerne producerede på licens samt eksporterede til mere end 50 lande. 

Hellesens batterier blev brugt til mange forskellige formål. For eksempel som de første batterier til biler, til telegrafer og i produktion af søminer. Hellesens fabrik blev opkøbt af Duracell i 1986.

Wilhelm Hellesen ligger begravet på Vestre Kirkegård i København.

Hellesen var ikke den eneste opfinder, der forsøgte sig med skabelsen af et tørbatteri. F.eks. bliver tyskeren Carl Gassner og japaneren Sikizou Yai også anerkendt blandt de første opfindere.

Hellesen opfandt et af de første tørbatterier i 1887

Turforslag der også handler om Hellesen, Wilhelm

 

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!