Djursland oldtid middelalder: dyssen og kalkmalerier

     

En informativ tur gennem tid og landskab, fra stenalder til vikingetid og middelalder, gennem noget af Danmarks skønneste natur.

Oplev landets største stendysse og to middelalderkirker - den ene fuld af kalkmalerier, den anden ved siden af Jyllands højeste runesten.

Rundvisning under kyndig ledelse af en vikingetids- og middelalderforsker.

Denne tur fører os gennem smukke Djursland med tre stop af hver 20-30 minutters varighed:

Vi starter med et stop ved Poskær Stenhus, Danmarks største stendysse fra bondestenalderen, og lidt af en lokal "Stonehenge". Gravkammeret og de 23 store sten, der omgiver det, blev opført for omkring 5300 år siden og er placeret dramatisk i landskabet på en grøn bakketop med udsigt over Nationalpark Mols Bjerge. Mens vi nyder udsigten og det imponerende bygningsværk, vil jeg fortælle en række spændende fakta, anekdoter og teorier om dette monument.

Vores næste stop er Rimsø Kirke: en imponerede romansk kirke fra 1100-tallet, majestætisk placeret over den lille landsby Rimsø. Men kirken og kirkepladsen kan også fremvise tre yderligere attraktioner: Danmarks ældste præstegård (fra 1593), en oldtidshøj, og Danmarks højeste runesten. Dette mindesmærke blev rejst i 900-tallet og bærer en indskrift med vikingetidens runer, som jeg vil vise og forklare. I vil høre om runer, runesten og deres fascinerende forbindelser i den nordiske mytologi. Runerne på denne sten indeholder en hemmelig (og ret bevægende) hemmelighed, som vi vil forsøge at tyde sammen!

Hyllested Kirke, vores tredje stop, er et af de fineste eksempler på en typisk, tidlig middelalderlig dansk landsbykirke (et 1100-tals skib og kor med sengotisk tårn). I vil høre om de historier kirken her kan fortælle og om kirken i Danmark i middelalderen. Men vi vil tilbringe størstedelen af vores tid inde i kirken, hvor de mest farvestrålende og spændende kalkmalerier pryder vægge og lofter. Malet i perioden ca. 1475 til 1520, men snart herefter kalket over for endelig at blive fremdraget og restaureret 450 år senere.

Informationer

Varighed
4 timer
Type turforslag
Bus- eller bil - med stop på turen
Land opgaven foregår i
Danmark
primært i dette område
Djursland
Længde i km
100
Book eget tidspunktPris pr. gruppe fra DKK Se priser

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!