Oplev smukke Svanninge Bakker på cykel

Faldsled Kro. Foto: Falsled Kro
 

Kom med på denne vidunderlige rejse på cykel rundt i naturparadiset Svanninge Bakker, og få talrige oplevelser med hjem fra steder, du ikke vidste fandtes. Som din guide, vil jeg lade dig opleve det hele på første parket.

Det her er paradis. Cykling bliver ikke meget bedre end dette. Den her cykeltur scorer rene 12-taller på alle parametre - det er simpelthen verdensklasse! I vil se nogen helt ubeskriveligt smukke og fuldstændig uspolerede landskaber der vil få Jer til at knuselske vort lands stolte traditioner udi kultur- og landskabsbevaringer.

Man forstår godt, at landskabsmalere omkring år 1900 valfartede til denne egn, blandt andre Fritz Syberg, Johannes Larsen og Peter Hansen, også kendt som Fynboerne. 

Vi begynder denne guidede cykeltur på Grønnegade 71, i den lille maleriske købstad, Faaborg. Faaborg har usædvanlig mange velbevarede bygninger og hyggelige gadeforløb. Og Grønnegade er ingen undtagelse. Vi samles her foran byens smukke vandrerhjem, og indstiller cyklerne, så de passer dig fuldstændig perfekt. Vi triller stille og roligt ud af lille Faaborg og bevæger os østpå ad små biveje. Turen indeholder generelt et par bakker eller tre, men vi kan eventuelt trække cyklerne hvis bakken er for stejl.

Vores første stop efter 5 km bliver ved den imponerende herregård Holstenshuus fra 1908 på 825 hektar. Parken er nyrestaureret, og har offentlig adgang. Vi cykler derpå op i Gammel Dyrehave nord for Holstenshuus, og passerer turens første bjergtop, Kongshøj, på hele 116 meter over havet. Inden vi farer vild i skoven, spyttes vi ud i det skønneste marklandskab, og vi triller igennem Grønderup. Der smutter vi ind i endnu en skov. Svanninge Bakker har Fyns største sammenhængende skovområde. Og det er ekstremt veldrevent rent forstmæssigt.

Efter fire kilometers skovkørsel, heldigvis på asfaltveje, nærmer vi os de store fredede herregårdsområder omkring den fuglerige Brændegård Sø, hvor Kongeørnen ofte ses. Vi holder en lille pause ved Brændegård fra 1880, og nyder stilheden og synet omkring os: fredede arealer så langt øjet rækker. Nu har vi cyklet 14 kilometer.

Brændegård hører under mægtige Brahetrolleborg Gods på 2.700 hektarer, der ligger bare 4 km derfra. Vi nærmer os sydøstenfra stille godset med dets 800 år lange historie. Brahetrolleborg er et kulturhistorisk midtpunkt for hele denne naturskønne egn.

Herfra cykler vi ud i intetheden via den lille grusvej, Øvej, som vi kører på godt 2.5 kilometer. Udsigterne fra Øvej er virkelig gode! Vi lægger Brahetrolleborg bag os, og foran os åbenbarer Fyns største sø, Arreskov Sø sig. Vi kommer forbi et af Fyns ældste godser, Arreskov fra 1558, og går en tur i parken. Arreskov besidder 1.638 hektar. Søen er på 320 hektar, er 3,7 m dyb, og Odense å har sit udspring her. Vi har nu cyklet 23 km, og befinder os i 34 meters højde.

Vi cykler op til hovedvejen, og er med 28 km i benene, nu præcist halvejs på turen. Vi følger hovedvejen godt 600 meter mod sydvest, før vi drejer til højre nedad Sinaivej. Efter 4 km når vi det smukke Sandholt gods fra 1500-tallet. Når vi står med den 500 år gamle hvide bindingsværkslænge i ryggen og skuer udover alléer, englandskaber og bakker i horisonten, føler man sig virkelig hensat til en anden og forlængst svunden tid.

Vi bevæger os nu ind i hjertet af de Fynske Alper, så pulsen stiger! Vi krydser landevejen mod Brobyværk, triller forbi Trente Mølle fra år 1600 og op i skovene. Kilet ind mellem Østrupgård Bjergskov og Ugleskov ligger Østrupgård, med sine voldgrave, den senmiddelalderlige hovedbygning i kampesten, og det imponerende bygningskompleks af stråtækte bindingsværkslænger. En både særpræget og malerisk herregård. Ved hele sin uberørte karakter er Østrupgård et anlæg af enestående kulturhistorisk interesse.

Vi når turens højeste tinde ved Trebjerg, 128 meter over havet, og skuer ud over Helnæs Bugt, og Det Sydfynske Øhav. Vi ruller igennem "Årets Landsby 2020", Håstrup, og nedenfor bakken kommer vi til den charmerende kystlandsby Faldsled. Vi får en is på Faldsled Kro. De sidste 8 kilometer går forbi herregården Steensgård, og via de to små landsbyer Millinge og Svanninge. Vi ruller mætte på oplevelser ind i Faaborg nordfra, og tager afsked med hinanden samme sted som dagens tur begyndte, nemlig i hyggelige Grønnegade.

Informationer

Varighed
6 timer
Type turforslag
Cykeltur
Land opgaven foregår i
Danmark
primært i dette område
Herregårdslandskabet i og omkring Svanninge Bakker nord for Faaborg
Længde i km
55
Minimum antal deltagere
1
Maximum antal deltagere
10
Book eget tidspunktPris pr. gruppe fra DKK Se priser

Guideservice·Danmark - Thorsgade 21 - 5000 Odense C - +45 4156 2859 - info@GuideserviceDanmark.dk - CVR: 31405467
© All copyrights reserved!